Klikací mapa

FALCADE 1999 


Nadšeni pobytem ve francouzském středisku Risoul v březnu 1998, jsme chtěli tuto rekreaci zopakovat i v roce příštím, zejména protože Zdena nemohla plně využít lyžařské slasti La Foret Blanche (po úrazu kolena). Bohužel, zájem byl tak veliký, že v polovině srpna byl tento pobyt, organizovaný z Olomouce, beznadějně vyprodán, a z Plzně je to pro nás poněkud z ruky.
Po několika nabídkách rožnovských známých (Sestriere a Falcade) jsme se nakonec rozhodli pro druhou variantu, a to zejména proto, že se jedná o Dolomity, které nás lákají už několik let.

Nabídka vypadala takto:

ZIMA 99 - DOLOMITY

Sussy.jpg (19448 bytes)Hotel Sussy, Falcade,
je přepychový hotel, umístěn přímo na svahu v nadmořské výšce 1980 m v lyžařském areálu Trevalli. Má vlastní jídelny a bary, kulturní místnost s televizí, saunu, parní lázně, fitcentrum, kulečníkovou místnost a miniklub pro děti. Všechny pokoje jsou vybaveny sociálním zařízením. Kulturní a sportovní program zajišťují profesionální animátoři.
Výše uvedený hotel je vhodný pro rodinnou rekreaci s dětmi, tak pro organizování lyžařských kurzů pro školy. Okolní terény s více jak 90 km upravovaných lyžařských tratí uspokojí i ty nejnáročnější lyžaře. Permanentka platí do čtyř lyžařských areálů (29 vleků a lanovek), z nichž tři jsou dostupné kaskádou lanovek přímo z hotelu a jeden skibusem.

Ubytování: dvou až čtyřlůžkové pokoje
Strava: bohatá polopenze ve stylu italské kuchyně
Doprava: je zajištěna klimatizovaným autobusem Karosa
Cena: zahrnuje ubytování, polopenzi, vstup do sauny, lázní a fitcentra

Termíny a ceny:

Termín cena za 1. a 2. lůžko cena za 3. a 4. lůžko počet nocí lyž.dny doprava
24.1. - 30.1. 8500 7000 6 7 Bus

Slevy: děti do 17 let na 3. a 4. lůžku 2000 Kč/dítě
Doprava: autobusem z Rožnova 1300 Kč, odjezd vždy večer před uvedeným dnem nástupu
Permanentky: fotokopie letošního ceníku přiložena, úhrada na místě v lirách (180 - 200 000 lir)

 

Přílohou této nabídky byly kopie různých map a lyžařský program loňských turnusů. Další informace jsme obdrželi od účastníků předcházejících pobytů a zejména z internetu.

Skutečnost vypadala takto:
Plánovaný odjezd v sobotu 23.1.1999 byl naší vinou o několik minut opožděn, protože jsme si na poslední chvíli vzpomněli, že jsme doma zapomněli zdravotní pojistky (poklusem asi 2 km). Trasa vedla přes Břeclav a Mikulov, kde jsme dobírali pasažéry a dále přes Vídeň, Graz, Klagenfurt, Villach, Tarvizio, Belluno, Agordo do Falcade. Od Falcade (8 km) vysokohorskou silnicí až k hotelu Sussy. Příjezd v neděli 24.1. kolem 9. Hod.
Po nouzovém vyložení zavazadel a nezbytném čekání na skipasy jsme mohli začít lyžovat. Ihned jsme začali provozovat sjezdařskou turistiku v dostupných lokalitách, což nám vydrželo do 16. hod., kdy jsme se mohli konečně ubytovat.

Denní program vypadal asi takto:
Ráno od 8. hod. snídaně (viz jídelní lístek), která sestávala z nabídky housek, másla, marmelád, jogurtu, broskvového kompotu a kdo přišel brzy, na toho vyšel i salám. Nápoje - čaj, káva, mléko, ovocné šťávy.
Po snídani následovalo celodenní lyžování, převážně bez přestávky na polední siestu. Poté volná zábava dle individuálních potřeb. K dispozici bylo vše podle výše uvedené nabídky, Dan hojně využíval stolní tenis, já jsem většinou seděl v kulturní místnosti, studoval mapy a prospekty a připravoval tyto stránky.
Večeře začínala od 19.45 hod. Velice bohaté menu, částečně formou švédského stolu (Antipasti al Buffet), částečně s obsluhou. Večeře měla pravidelně 4 chody včetně moučníku a ovoce. K pití byla čistá, chutná voda a dobré červené víno.
Po večeři (která trvala aspoň hodinu) většinou společenská zábava v kruhu českých účastníků turnusu nebo organizované akce v místní taverně. Spát po večeři si troufali jen profesionální spáči nebo fyzicky úplně zdecimovaní. Po chodbách hotelu řádila do půlnoci omladina převážně italské a polské provenience, po nich jejich starší soukmenovci.

V den odjezdu, tedy v sobotu 30.1. bylo naplánováno normální lyžování a odjez v 17. hod., ale protože pro silný vítr nejezdily vleky a lanovky v okolí, bylo nutno improvizovat. Vydali jsme se pěšky na stanici Le Buse a dále lanovkou do Falcade, které jsme prošli po celé délce a ještě přitom nasbírali spoustu informačních materiálů a plakátů. Někteří se vydali k Le Buse i s lyžemi, protože sjezdovka a lanovka do Molina byly v provozu.
 

FA02M.jpg (12233 bytes)FA03M.jpg (10271 bytes)Hotel Sussy je dvouhvězdičkový (tedy ne přepychový, jak je uvedeno v nabídce) hotel italské společnosti Lirial, který se nachází v lokalitě Pian Saline 8 km od Falcade a 2 km před Passo Valles ve výšce 1890 m. Nabídka uvádí 1980 m, ale to bude asi překlep, stanice vleku uvádí 1984 m. Hotel má zajímavou stavební konfiguraci. Z pohledu ze svahu vidíte dvě samostatné budovy, mezi nimiž je oddychová terasa. Zespodu, ze silnice (a samozřejmě uvnitř hotelu) poznáte, že z této strany má hotel další dvě patra dolů, která spojují obě budovy. Uprostřed je ubytovací část, na jejíž střeše je ona terasa. Přímo naproti hotelu jsou nástupní stanice dvou vleků a dojezdy dvou sjezdovek (detaily viz Lyžování).


Obrázky z cest

e-mail
Home