KAVKAZ 1987


[Obrázky z cest]   [Indexmap]

ÚvodIndexmap

Komentář a poznámky  


Baksanská dolina

Oblast, ve které jsme se pohybovali je součástí centrálního Kavkazu a regionálně náležela (nevím jak dnes) do Balkarsko - gabardincké autonomní oblasti, hlavní město Nalčik. Podrobnější informace o Baksanské dolině se nachází na samostatné stránce a příslušných odkazech.

Alkohol
Zájezd se uskutečnil v době, kdy Gorbačov realizoval pověstné a Jelcinem ihned zrušené "suché zákony", které měly zredukovat alkoholismus v SSSR na přijatelnější míru. Přesto jsme dostávali každý večer 12ti stupňové pivo bulharské provenience, které bylo kupodivu srovnatelné s českým. Jednou jsme dostali ke slavnostnější večeři několik lahví vodky (Stoličnaja). Jednou jsme se stavili v místním "baru" na lahvové, ječné pivo. Bylo teplé a kyselé. Další experimenty s místními zdroji jsme přes častou žízeň nepodnikali. Mimo to měli mnozí z nás havarijní zásoby z domova (pro případy první pomoci).

Průvodkyně
O organizaci našeho programu se postupně staraly dvě průvodkyně, které se asi v polovině pobytu vystřídaly. Byly to pohledné, inteligentní a zdatné, asi 25ti leté dívky, které nás vodily na tůry, prováděly odborný výklad a snažily se odpovídat na naše mnohdy provokativní otázky. Soustavně nám taky rozmlouvaly naše snahy změnit program a vystoupit na Elbrus.

Fotografie
Používal jsem dva fotopřístroje: EXAKTU VX1000 na černobílé filmy (ORWO 22) a SOKOL na inverzní film (taky ORWO). Exponoval jsem celkem 10 filmů z toho 5 barevných inverzů. Je zajímavé, že inverzní film lépe snášel účinky vysokých poloh (UV záření), přestože jsem k tomuto přístroji neměl UV filtr. K Exaktě jsem ho měl a zejména snímky z Elbrusu byly silně přeexponované.
Problémem bylo nošení dvou přístrojů na tůrách a jejich obsluha. Proto jsem musel na vybraných místech zastavit, vybalit přístroj z batohu, exponovat a zase schovat. Při náročnějších výstupech se nošení na krku nezdálo být nejvhodnějším.
Fotografie, které publikuji na těchto stránkách pochází z kolekce černobílých snímků, které jsem naskenoval a pomocí PhotoShopu upravil na tónované duplexy či poseudobarevné snímky. Pravé barevné snímky pochází z internetu nebo jsou naskenovány z pohlednic.
Přestože diafilmy vyšly lépe a jsou na nich atraktivnější záběry, nemohu je zde zatím publikovat, protože nemám potřebný nástavec skeneru na snímání filmů.


Obec Elbrus a zážitky z pobytu

Obec Elbrus leží v horní části Baksanské doliny ve výšce asi 1800 m n/m.
Na nástupní místa některých tůr jsme byli přepravováni rachitickým autobusem ZIL pro 20 osob (bylo nás asi 16), jaké mnozí znají z výzbroje našich dočasně umístěných osvoboditelů.
Ubytování bylo s ohledem na charakter zájezdu poměrně solidní, stravování bylo celodenní s tím, že při celodenních trasách jsme dostali balíčky na oběd. Na večeři jsme měli velmi často kuřata. Důvod: v roce 1987 napadlo neuvěřitelné množství sněhu jaké napamatují i pověstní gruzínští stočtyřicetiletí starci. Důsledkem bylo mnoho lavin s jejich stopami jsme se denně potkávali. Jedna z lavin zasáhla i drůbeží farmu v nedaleké obci, takže z ní rázem udělala velkokapacitní ledničku na kuřata. Pak jen stačilo vzít lopatu, případně buldozer a odebrat potřebné množství. Většinou jsme dostávali křídla, což nás vedlo k domněnkám, že buď lepčí kousky jdou do hotelů nebo v oné farmě pěstovali kuřata - dvojplošníky.

Orientace v terénu
Jak je výše uvedeno, byli jsme na většině tůr hromadně vedeni našimi schopnými, sličnými a komunikativními průvodkyněmi, takže jsme se (s výjimkou privátních výletů) nemuseli spoléhat na mapy a turistické značení cest. Kvalita a četnost turistických značek a jiných informačních objektů by svedla i zkušeného, Svazem českých turistů rozmazleného turistu na scestí. Totéž platí i o mapách, které jsme měli k dispozici. Po letech zkušeností s návštěv jiných zahraničních hor a podle informací zcestovanějších tento stav odpouštím. I ve vyhlášených a turisticky velmi frekventovaných západoevropských a jiných horách to není o moc lepší, často spíš horší.
Upozornění!
Prezentovaná barevná mapa a z ní použité detaily nejsou orientovány standardním způsobem, tedy sever nahoře. Mapa je otočená asi o 150 stupňů ve směru hodinových ručiček. Je to zřejmě důsledek sovětské tendence strategického utajování a zamlžování informací z nichž mapy mají čelné postavení. Není se co divit. V této oblasti se mimo jiné nachází významné vědecké pracoviště (chytají tam hluboko v hoře neutrina) a v Tyrnyauzu jsou (prý) největší doly na manganovou rudu. A to nemluvím o množství děl, která jsou rozmístěna v dolinách. Prý jimi odstřelují laviny, ale nemají i jiný účel?.

Cena
Cena zájezdu (13 dní, plná penze, letecká doprava, autobus k dispozici) činila v roce 1987 pouhých 5000 Kč.

©Pavel Škvařil 1999


Fotoalbum Kavkaz | Mapy ÚvodIndexmap