Škvařilovi

SICÍLIE 1998
Řím
Řím byl naší první velkou přestávkou na únavné ceste na Sicílii. Obsah autobusu byl vyložen u Colosea odkud pokračoval po trase vybrané průvodcem. Původně jsme se chtěli "trhnout" a pokračovat samostatně, ale nabízená trasa se zdala sympatická, a tak jsme se drželi stáda.
Moje fotografická žen v Římě je velmi chudá. Byli jsme zde již před nekolika lety a diky bohatému fotomateriálu jsem se nyní rozhodl šetřit filmy pro nepoznané kraje. Po shlednutí nových i starších snímků jsem zjistil, ze jsem si nechal utéct mnoho atraktivních zaberu.
Uvádět zde nějaké základní informace o Říme je nošení sov do Athén. Fundovanější naleznete na nepřeberných internetových stránkách (viz odkaz WEB).
Piazza Navona - nejslavnějši barokní náměstí Říma se nachází na mistě starobylého Domizianova stadionu. Naměsti vévodí kostel Sant' Agnese in Agone. Skvostem tohoto náměstí jsou fontány - Fontána Ctyr Rek, dílo Berniniho , Fontana del Moro a Fontana Neptuna.
Další, tentokrát současnou atrakci, bylo natáčeni nějakého filmu, zřejme z přelomu padesátých a šedesátých let, což potvrzovaly dobové, velmi atraktivní a slavné automobily oněch dob.
Jedno z nejcharakterističtějších náměstí města - Piazza di Spagna - Španělské náměstí. Nad nim vévodí Chiesa della Trinita dei Monti, spojena s náměstím schodištěm - Scalinate di Trinita dei Monti. Před nim je nezvykla kašna - Fontana della Barcaccia (bárka). Tento snímek nesmí chybět v žádné přiručce o Římu, a často se s nim setkáme i v hraných filmech (na př. Prázdniny v Říme).
Pokud si zde potřebujete odskočit, asi 100 m vpravo je Mc Donald. Poplatek žádný, mapa Říma zdarma.
Místo zaběru: laterna Michelangelovy kopule baziliky Svatého Petra ve Vatikánu. Vlevo Zdena, dole netřeba komentovat. Odtud se vejde Vatikán s objektivem 50 mm na pět snímků.
Cesta nahoru nebyla bez problémů: při vstupu do baziliky byla Zdena vykázána pro krátkou sukni. Poté, co papežsky bodyguard vpustil jinou návštěvnici v kraťasech, musel přijmout naši reklamaci a nakonec nás vpustil (tedy Zdenu, my s Danem jsme problémy neměli).
Pokračuje se výtahem na střechu baziliky a dále po schodech - nejprve na vnitřní ochoz kopule. Je tam nádherný pohled do chrámu, přímo nad prosluly bronzový baldachýn od Berniniho a na mozaikovou výzdobu kopule, která není zdola pořádně vidět. Dále se pokračuje úzkým schodištěm až na vyhlídkovou laternu. V určitém úseku kopíruje chodba boční profil kopule a proto jsou tam šikmé stěny a musíte jit nakřivo.
Z laterny je vidět značná část Říma a určitě celý Vatikán. Krásné jsou jeho zahrady, které opět prznil všudypřítomný jeřáb. Cela fasáda basiliky byla zahalena v pytlovině zakrývající lešení.
Před touto prohlídkou jsem zakládal novy film (100 ASA) a po exponování asi dvanácti panoramatických snímků z kopule jsem si všiml, že mám nastavenou citlivost na aparátu na 400 ASA a že jsem krutě přeexponoval. Po vyvolání vyšly snímky kupodivu dobře.
Další římský evergreen - Fontana di Trevi. Tak tady už bylo husto - kromě všude přítomných Němců a Japonců se zde pohyboval budhistický mnich a několik Čechu. Problematické místo jak na pohyb, tak i na fotografování. Nedivím se, že scénu ve filmu Prázdniny v Říme dělali v noci. Celkový záběr ruší nepatřičná dodávka, a tak jsem raději zvolil detail.
Snímek teto kašny nesmí nikde chybět - viz Španělské schody.

Poznatky:

Postrádal jsem širokoúhlý objektiv, hodilo by se i tele. V honbě za filmovými záběry jsem našlapal jednou tolik, co ostatní účastníci naší prohlídky. Vždy jsem musel najit vhodné místo odkud se mi příslušný objekt vesel do hledáčku, což se mi ne vždy povedlo (Panteon, památník Victora Emmanuela a pod.), přičemž jsem riskoval ztrátu hlavni skupiny.

Skůtry a motorky.
To se jinde v Evropě skoro nevidí. Jezdi se na všem, zejména však na vespách a to i ze šedesátých let. Jezdi kde kdo: od adolescentů přes italky na jehlách, manažery až po jeptišky a mnichy.

Policie.
Všudypřítomní, budící respekt a přirozenou úctu: carabinieri a polizia munizipale - pak že jsme policejní stát.


Florencie | Rim | Cesty po Sicilii | San Vito Lo Capo | Rezervace Lo Zingaro
| Sicilie 1998 | Obrazky z cest | WEB